Studera utomlands

Gymnasiestudier

Att studera utomlands kan bli en av de bästa upplevelserna i ditt liv, om du planerar ordentligt i förväg och väljer rätt land och rätt typ av utbildning. Det finns nämligen flera sätt att studera utomlands, som passar olika bra beroende på vad man vill få ut av studierna.

Om ens främsta mål till exempel är att lära sig ett nytt språk, kan en enkel språkkurs på några veckor i ett annat land, via exempelvis STS eller ES, vara den perfekta lösningen. Letar man efter en längre utbildning i ett särskilt ämne, och dessutom vill ha den verkliga upplevelsen av exempelvis collegelivet i USA, får man dock söka sig direkt till landets universitet. Man måste också vara beredd på att betala höga terminsavgifter. Om du funderar på att låna pengar för att kunna studera utomlands ska du först gå in på Långuider.se, där du hittar information om olika låntyper och hur du jämför olika lånevillkor med varandra.

Det mest ekonomiska sättet för studenter inom EU att studera utomlands är dock via ett Erasmus-utbyte. Det ger studenter möjlighet att studera gratis vid något av de universitet som svenska universitet samarbetar med. Dessutom får man ett bidrag som är tänkt att täcka en del av ens levnadskostnader. Ytterligare en fördel med att göra ett utbyte i universitetets regi på detta sätt är att man i många fall kan tillgodogöra sig de poäng som man studerade utomlands – något som inte alltid är självklart annars.