Maxat CSN: Så fortsätter du att studera utan studielån

Gymnasiestudier

Att studera är någonting som många strävar efter att göra någongång i livet. Oftast finns det anledningar till varför människor inte väljer att studera vidare. Ett exempel är att heltidsarbetare vill studera vidare men sedan kommer den biten då de inte kommer ha samma månadsinkomst längre. Kortsiktigt tänker de att det inte kommer löna sig, istället för att tänka att de kommer få mycket bättre betalt efter studierna. Att ha det kämpigt under studietiden kommer ändras så fort man är klar med sina studier. Speciellt, om de studerar en utbildning som gör att man kommer få en hög ingångslön. Sedan finns det andra som redan har använt upp sitt CSN och försöker hitta en lösning till hur de ska få till det med månadsinkomsten. I slutändan kan dem välja att inte följa sina drömmar och strunta i att studera. Det finns alltid lösningar till alla problem, så som att investera smart och handla ekonomiskt.

Smarta spartips utan CSN

Vare sig om man inte vill ta CSN lån eller om man har använt upp det så finns det alltid lösningar till allt. Studenter kan klara sig utan CSN med många smarta spartips. Det finns många student jobb som studenter kan få om man är ute efter att jobba mindre. Om man klarar av att jobba deltid eller heltid, isåfall kan man göra det. Det viktiga att tänka på ät att studierna inte kommer i kläm. Om man kan jobba heltid under sommaren kan man fundera på att investera i aktier eller fonder så att pengarna kan öka i värde. Ett annat alternativ kan vara att åka till Norge och jobba hela sommaren där och sedan spara så mycket pengar som möjligt tills studierna börjar igen. Det är alltid bra att vara ekonomisk av sig i vardagen. Ett smart sätt är att skaffa ett ICA student kort och Mecenat kort för att få rabatter, samt att handla när matvaror har röda prislappar. Ett annat sätt kan vara att sälja gamla prylar på loppis eller online.

Att investera smart

Studenter som jobbar eller säljer gamla saker online kan bli frestade av att använda upp alla pengar istället för att spara dem. Många tänker nog inte på att det kan vara smart att börja spara om det skulle ske en ändring med jobb eller studier. Då kan det vara bra att ha nödpengar så att man inte behöver hoppa av studierna för att kunna fokusera sig på jobb istället. Man kan alltid starta ett sparkonto via sin bank, men man måste förstå att räntan oftast är väldigt låg. Det har aldrig varit enklare att skaffa ett aktie- eller fondkonto på direkten. Allt som behövs är ett mobilt eller bank id för att skapa ett konto. Människor som inte gillar att ta risker kan välja fonder som har lägre risk, medan de som känner för att ta risker kan använda sig av högrisk fonder. Studenter som gillar risker kan alltid satsa på akter. I slutändan har man ett sparat kapital som eventuellt har ökat i värde.