Vilken utbildning ska jag välja?

Uncategorized

I Sverige har alla möjlighet att få utbilda sig inom ett stort antal ämnen och det är ett privilegium som många väljer att dra nytta av. Det är inte bara ungdomar som kan studera utan även vuxna. Det har blivit allt vanligare att människor som är i medelåldern eller äldre går tillbaka till skolbänken för att antingen skola om sig eller helt enkelt bättra på sina kunskaper.

För dig som befinner dig i ett vägskäl och kommit fram till att du vill plugga men inte riktigt vet vad så finns det ett flertal sätt att nå en slutsats på. Du kan till exempel gå till en yrkesvägledare, prata med din omgivning eller läsa på om olika ämnen och se vad som verkar mest intressant. Eller, ännu bättre, göra alla tre!

Bättre betyg – flera val

Ju bättre dina betyg är desto flera möjligheter har du att komma in på den utbildning som passar dig bäst. Om du tycker att det känns lite motigt eller om du är inställd på att göra ett rejält lyft så finns det bra och resultatinriktad läxhjälp online där varje individ får precis den hjälp som behövs. Även om du inte har några specifika svårigheter så är det alltid motiverande och underlättande att ta till hjälp, inte minst då det ökar koncentrationen vid varje studietillfälle!

Praktisk eller drömmande?

På högskolenivå så finns det ett enormt urval utbildningar som är rent yrkesinriktade, som till exempel Handelshögskolan, som fokuserar på ekonomi och affärer. Det finns även mer kreativa utbildningar, som Konstfack, där det är design och konst som är i fokus.

Bland de mest populära utbildningarna hittas framförallt juridik, medicin och ekonomi; långa och tuffa utbildningar som ger gedigna yrken i framtiden. Andra föredrar humaniora där inriktningen mer handlar om människan och hennes tillvaro, till exempel historia, antropologi och filosofi. Dessa studier leder ofta till yrken inom utbildning men är också populära bland människor som helt enkelt vill lära sig mer om sig själva och världen i allmänhet, utan att nödvändigtvis vara inriktade på specifika jobb.

För den som föredrar en mer praktisk utbildning så finns det också många yrkesskolor där studenterna får lära sig saker som exempelvis rörmokeri, hälsovård eller styling. I regel är de här skolornas kurser kortare och de är koncentrerade på ett visst, specifikt jobb.

Hur väljer man?

Efter att du har gjort dina efterforskningar och till exempel kollat upp de ovanstående alternativen så bör du fråga dig själv, med handen på hjärtat, vad du tror kommer att göra ditt liv mest tillfredsställande. Vill du ägna din framtid åt att vårda andra eller vill du ha en karriär för ekonomisk vinning? Vad tycker du är kul och vad tycker du är tråkigt? Kanske en kombination passar dig bäst, till exempel att ha en grundutbildning i ett yrke att “falla tillbaka” på, som till exempel frisör eller PT, samtidigt som du även satsar på kost eller film? Hur du än gör så bör du hålla i sinnet att det aldrig är fel med utbildning och att du alltid kan skola om dig i framtiden.