Försäkringar som student

Uncategorized

När du är student eller går en kurs via universitet eller högskola kan det vara bra att ha en hemförsäkring för studenter. Många kanske inte ens vet att det finns särskilda försäkringar som är anpassade efter studenter. Det här inlägget är för dig som är student och vill få mer information om vad det innebär med försäkringar och hur du skaffar dem.

Vad är en studentförsäkring?

Det är ingen större skillnad mellan “vanliga” hemförsäkringar och de som är särskilt framtagna för studenter och deras behov. Det som försäkringsbolagen tagit hänsyn till är att en students inkomst kan vara varierande och det har de haft i åtanke när de tagit fram studentförsäkringar till ett lägre pris.

För att teckna en studentförsäkring krävs det att du studerar minst på halvtid och gör det på en högskola eller ett universitet. Andra krav för att du ska kunna teckna en studentförsäkring är att du ska vara under 30 år, ditt hem får inte vara över 50 kvadratmeter och du får inte bo tillsammans med fler än 2 personer.

Vad ingår i en studentförsäkring?

Det finns ett par stycken olika studentförsäkringar att välja bland och de kan variera något. På Hemförsäkringstudent.nu kan du läsa mer om vilka som finns och mer specifikt vad de erbjuder. Men oftast innehåller en studentförsäkring det här:

  • Om det börjar brinna eller något i din bostad brinner och förstörs ersätter hemförsäkringen det.
  • De ersätter om ditt hem får vattenskador eller läckor.
  • En hemförsäkring ger skydd vid inbrott, överfall, skadegörelse och rån som skett i hemmet.
  • Vid en rättegång ger en hemförsäkring dig ersättning om du vill anlita en advokat och kan ge skadestånd vid en juridisk tvist.
  • Om du blir sjuk eller skulle få problem när du är ute och reser kan en hemförsäkring ge ersättning.
  • Om du är en person med mycket otur och saker tenderar att gå sönder runt omkring dig så ingår oftast en drulle försäkring som kan ge ersättning.
  • Om du bor i en bostadsrätt ska du se till att det ingår ett bostadstillägg i din hemförsäkring.

Vilka villkor gäller?

Villkoren mellan de olika studentförsäkringar som finns kan variera.Därför ska du läsa på villkoren och se till att de innehåller självrisk, undantag, beloppsgränser och bindningstid. Du bör också kunna se vad försäkringen kan ersätta. En annan sak som du behöver vara medveten om när du tecknar en försäkring är att hålla dig uppdaterad vad gäller villkoren eftersom de kan förändras under tiden.

En hemförsäkring betalas antingen en gång i månaden, en gång om året eller en gång i halvåret. Då dras pengarna från ditt bankkonto via ett autogiro.

Vilka studentförsäkringar finns?

Just nu finns det tre stycken olika studentförsäkringar där den billigaste kostar 49 kronor och kommer från moderna försäkringar där största fördelen är priset, men nackdelen är att det inte ger lika mycket skydd och gäller för dig som bor ensam. Sedan finns försäkringen Hedvig som kostar 79 kronor i månaden som är bäst i test utan bindningstid och med full drulleförsäkring. Den dyraste kommer från ICA försäkring och kostar 89 kronor i månaden där den största fördelen är för den som reser mycket.