Författarutbildning i Sverige

Gymnasiestudier

Många går i drömmar om att bli författare men har lite svårt att komma igång och skriva eller kanske att avsluta en berättelse. En skrivprocess kan se väldigt olika ut från person till person och därför finns det ett mycket varierat behov av vilket stöd man kan tänka sig behöva. Idag finns en mängd olika författarutbildningar i Sverige att ta del av. Vissa är en kortare kurs eller mer som någon typ av föreläsning, andra är någon form av distanskurs eller så deltar man i en kurs på plats under exempelvis en vecka på sommaren. Som författare måste jag själv känna efter vad jag tror kommer att passa mig men också gynna min skrivprocess. Det finns skrivkurser som som fokuserar på olika typer av geners, beroende på om man skriver drama eller skräck så är det ju olika stilar att skriva och olika saker som man vill lyfta fram med sitt berättande.

Kvinnor är populära författare

Det går att läsa att bokförsäljningen i England toppades av kvinnliga författare och det är alltid roligt. Många kvinnor går i drömmar att skriva och ge ut en bok och kanske har man i stort sett boken klar i huvudet. Då handlar det mycket om att få tid till att skriva och få till sin historia. Ett sätt att helt enkelt ta sig tid är att anmäla sig till en kurs för skrivandet. Bara en liten kurs kan se till att man går en rejäl skjuts framåt och verkligen kommer igång. Under en kurs kommer man dessutom i kontakt med människor som har samma drömmar och kan utbyta värdefulla tips med varandra på hur man får vardagen att gå ihop men samtidigt får den där viktiga tiden till att skriva. Kanske någon passade på vid en föräldraledighet och en annan avsätter en halvtimme varje kväll att skriva ner iallafall tankar och idéer som under dagen har dykt upp i huvudet. Dessa värdefulla tips kan göra så att du hittar din väg till att kunna skriva.

Få din bok utgiven

Idag finns det otroligt många bra böcker på storytel vilket också kan vara en väg att gå för att få sin bok utgiven. Då och då har som exempel Storytel tävlingar där man får skicka in sin berättelse och priset kan vara att få ge ut en bok på deras sida. Andra ställen där olika tävlingar kan dyka upp är tidningar av olika slag som har fokus på just skrivandet. Även om man inte vinner så har man kommit igång och skapat och kanske man iallafall få med en del av sin text i någon tidning och kan ha med det på sitt CV över skrivandet. En sån tävling får också dig som författare att tänka på hur du formulerar dig och vad du egentligen vill lyfta fram i din text. Ofta är det en given kategori att skriva inom vilket är en bra övning då man får använda sin fantasi väldigt fritt.