Bli antagen till din drömutbildning

Gymnasiestudier

Det finns flera vägar att gå för att bli antagen till en utbildning vid ett svenskt universitet eller en svensk högskola. Trots det kan det vara minst sagt svårt att bli antagen till de utbildningar som är mest eftertraktade, eftersom det bara finns ett visst antal platser vid utbildningen, och det är hård konkurrens om dessa. Här tänkte vi därför gå igenom vad man kan göra för att ha så goda chanser som möjligt att bli antagen till ens drömutbildning.

Det enklaste sättet att bli antagen, men samtidigt det mest omfattande och krävande, är att gå ut gymnasiet med så höga betyg som möjligt. En av urvalsgrupperna (oftast den största) vid ansökan till högre utbildningar är nämligen baserad på betyg, vilket gör att ens chanser att bli antagen ökar markant om man kan placera sig i topp i denna urvalsgrupp. Det kan dock vara lättare sagt än gjort att få ett högt snittbetyg i gymnasiet. Många vet i den åldern kanske inte ens vad de vill studera efter gymnasiet, varför de har svårt att hitta motivationen att plugga hårt och få bra betyg. Även om man har motivationen kräver gymnasiet att man presterar väl i alla ämnen, även sådana som kan vara helt orelaterade till det ämne man vill studera efter gymnasiet, som idrott eller bild. Att få ett högt snittbetyg kräver dessutom att man klarar av de högsta betygskriterierna både i de naturvetenskapliga ämnena och i de samhällsvetenskapliga. Vill man få meritpoäng måste man också läsa extra språk och matematik.

En annan väg att gå är att göra högskoleprovet. Det innebär att man hamnar i ytterligare en urvalsgrupp. Att göra högskoleprovet är med andra ord en fördel både om man har lite sämre betyg från gymnasiet och om man helt enkelt vill öka sina chanser att bli antagen genom att finnas med i båda urvalsgrupperna. Högskoleprovet hålls endast två gånger om året – en gång på våren och en gång på hösten. Det högsta resultatet som går att uppnå på provet är 2,0, och det krävs omfattande förberedelser och studier (för de flesta) för att prestera ett sådant resultat, då högskoleprovet omfattar så skilda områden som matematiska problem, ordförståelse och läsförståelse. Om du planerar att göra högskoleprovet 2018 ska du därför gå in på Hpguiden.se. Där hittar du mängder av material som kan hjälpa dig att förbereda dig på bästa sätt, till exempel gamla högskoleprov att träna på. På det sättet får du så bra förutsättningar som möjligt att skriva 2,0, och därmed även så bra förutsättningar som möjligt för att komma in på din drömutbildning.