Finansiering av olika utbildningar

Gymnasiestudier

Det finns olika typer av utbildningar i Sverige, där var och en kan finansieras på olika sätt. En del utbildningar är finansierade av staten, det vill säga gratis för den som är svensk medborgare. Andra utbildningar kan ha en mindre eller större kursavgift samtidigt som de är finansierade av staten. Vissa skolor är privata och tar ut en avgift, som man kan ta lån för via CSN. Man kan också få ett merkostnadslån för de avgifter som tillkommer som kursavgift på vissa skolor, och det kan vara en hel eller del av beloppet. Det spelar egentligen ingen roll om det är högskola, universitet, yrkeshögskola, folkhögskola eller privat skola, det kan förekomma avgifter på alla dessa, mer eller mindre.

Om man inte kan få CSN-stöd, till exempel kanske om man har använt hela sin kvot, eller om skolan inte är kopplad till CSN, så kan det vara aktuellt att man behöver jobba vid sidan av för att kunna studera. Det är ofta ganska lätt för studenter att jobba vid sidan om, eftersom man kan vara flexibel med var och när man studerar. Man kanske har föreläsning två-tre gånger i veckan eller enbart på förmiddagarna och då är det lätt att jobba resterande tid, hos företag som eftersöker just flexibilitet och deltidsanställningar.

Ett vanligt arbetssätt är att bli frilansare och att hyra ut sin tid, men som student kanske man inte har tid eller ork att starta upp ett eget företag. En bra tjänst är Frilansfinans.se, som kan anställa dig och hyra ut dig till företag, så att du slipper allt pappersarbete själv. På så vis så kan du jobba utan f-skattesedel även som student. Många företag kräver f-skattesedel för att kunna köpa dina tjänster, så genom att använda en sådan tjänst kan du bredda dig och verkligen få det jobb som du vill ha.

För att kunna leva på din lön som student behöver du kanske jobba ett par dagar i veckan. Visst, du kommer behöva anstränga dig hårt och läsa på stora delar av din fritid, men anledningen till att du studerar är ju för att komma någonstans, så det är alltid värt att anstränga sig extra under studieåren och verkligen satsa på sin utbildning.

Man kan också söka olika stipendium för att finansiera studierna, det finns fler än man tror, och ofta inom specifika ämnen. Det bästa är att hålla utkik på anslagstavlor på din skola efter information om stipendium.