Att plugga på distans

Uncategorized

Att plugga på distans kan verka soft och slappt, man kan ta sovmorgon när man vill, styra sina tider själv och plugga var som helst.

Men distansutbildningar är en stor utmaning samtidigt som det är väldigt utvecklande. För det första krävs ett stort mått med självdisciplin. Man kan inte heller alltid styra sina tider helt själv då det i många utbildningar är en hel del grupparbeten som ska genomföras, och då behöver man komma överens med sina studiekamrater. Men det finns en del saker man kan göra för att underlätta studierna. Nedan följer några råd till dig som studerar på distans eller funderar på att göra det.

  • Rutiner

Rutiner är jätteviktigt, både för att må bra och för att lyckas med studierna. Hitta rutiner som passar dig. Gå upp vid samma tid varje dag, bestäm när du ska plugga och när du ska äta. Sedan får du förstås anpassa detta efter hur studierna är upplagda med grupparbeten.

  • Ensamhet

Det kan bli ensamt att sitta hemma själv och plugga hela dagarna utan någon att prata med. Det råder du bot på genom att till exempel träffas några kurskamrater och plugga tillsammans. Det är dock lätt hänt att det blir mycket snack om sådant som inte har med studierna att göra, så försök att hålla er till uppgifterna och ta rast med jämna mellanrum där ni kan snacka av er.

  • Variera studiemiljön

Det kan bli enformigt att hela tiden sitta hemma och plugga. Därför är det bra att variera sin studiemiljö. Ena dagen kan du sitta hemma, nästa dag kan du sitta på något café och plugga och någon annan dag kanske du går till biblioteket.

  • Det bästa

Det allra bästa med att studera på distans är just friheten, du väljer själv, om än inte helt och hållet, när och var du villa plugga. Men kom ihåg att studier på distans kräver mycket självdisciplin!